A NÓŻ I WIDELEC ? CZYLI NAKRYCIE STOŁU ZGODNIE ZE SZTUKĄ SAVOIR VIVRE
NIEFORMALNE UŁOŻENIE

Od czego zaczynamy nakrywanie ?
Sztućce i naczynia rozmieszczamy na stole według kolejności ich użytkowania- od strony zewnętrznej do wewnętrznej. Zwróćmy uwagę, aby odległość między sztućcami i krawędzią stołu była jednakowa. Pamiętaj, aby dodawać tylko te naczynia i sztućce, które będą używane.
Nakrywanie najlepiej rozpocząć od talerza obiadowego. Będzie on wyznaczał nam początkowy obszar, na którym można zacząć budowę. Jeżeli przyjęciem będzie wymagało bardziej wyrafinowanej oprawy to warto pod talerzem obiadowym umieścić podkładkę lub płytę dekoracyjną .
Po wyśrodkowaniu talerza połóż widelec po lewej stronie, a po prawej stronie nóż skierowany ostrzem do wnętrza talerza oraz łyżkę. Upewnij się , że spód sztućcy pokrywa się z dolną krawędzią talerza.
Następnie dodaj szkło na wodę u góry po prawej stronie – bezpośrednio ułóż nad nożem a następnie kieliszek do wina.
Na końcu dodaj po lewej stronie serwetkę ( możesz ją ułożyć także centralnie na talerzu ) .Warto umieścić ją w specjalnym pierścieniu i dodać niewielką gałązkę ulubionej rośliny, zioła czy kwiatu. Wprowadzenie na stół odrobiny natury zawsze pozytywnie wpłynie na stylizację stołu.
BUFETOWE UŁOŻENIE
FORMALNE UŁOŻENIE
- talerz do chleba, z dodanym nożykiem do masła
- widelce (sałatkowy, do ryby, obiadowy)
- serwetka z lewej strony widelca
- podstawka pod talerz
- talerz obiadowy, talerz sałatkowy, talerz na zupę
- nad talerzami sztućce deserowe (widelec, łyżeczka)
- nóż obiadowy, nóż do sałatek, łyżka obiadowa, łyżka do zupy
- bezpośrednio nad nożami umiejscowimy szkło do napojów od 3 do 5 kieliszków
Dołącz do dyskusji